Sernik kanaryjski
Składniki:
1.5 szklanki mąki
1 jajko
10 dkg masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń czekoladowy
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy budyń kakao jajko śmietanę cukier cynamon proszek
zarabiamy ciasto
Ser
1 kg sera białego
3 jajka
3 banany
1 budyń
1 budyń
1/2 szklanki cukru
1 cytryna
Wykonanie :
do miski dajemy ser cukier jajka budyń
dodajemy banany sok i skórkę z cytryny
całość bardzo miksujemy na gładką masę
formę 27 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia
1/2 ciasta przekładamy do formy
dajemy masę serową i na wierzch pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st godzinę
sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach
wierzch posypujemy cukrem pudrem