Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Pleśniak z rabarbarem

 


 





Pleśniak z rabarbarem

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
25 dkg masła
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli

Piana
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy mąkę masę mieszamy

Rabarbar
1/2 kg rabarbaru
1 łyżka mąki pszennej 
1 łyżka cukru
opłukany rabarbar osuszamy kroimy w cienkie plasterki 
oprószamy mąką i cukrem

Wykonanie:
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach 
dodajemy śmietanę proszek żółtka cukier zagniatamy
dajemy do lodówki na 30 minut 
ciasto dzielimy na 3 części

1 części ciasta dajemy łyżkę kakao mieszamy
2 część ciasta zamrażamy
3 część ciasta największą wałkujemy 
dajemy na blachę 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy pianę wykładamy rabarbar pianę ciasto kakaowe
pianę na wierzch ścieramy pozostałe ciasto z zamrażalnika
pieczemy w 170 st około godziny