Naleśniki ziemniaczane z boczkiem4 duże ziemniaki
1 szklanka kefiru
Składniki:
1 szklanka kefiru
5 dkg boczku wędzonego
1 jajko
sól pieprz kurkuma
1 cebula
1 jajko
sól pieprz kurkuma
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
koperek
tłuszcz do smażenia
Sos
2 łyżki majonezu
200 ml jogurtu
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
sól pieprz
składniki sosu dokładnie mieszamy
Wykonanie:
ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach robotem lub ręcznie
dodajemy pokrojony boczek mąkę startą cebulę czosnek jajko posiekany koperek
masę bardzo dokładnie mieszamy
porcję ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem
smażymy z obu na złoty kolor
3 łyżki mąki ziemniaczanej
koperek
tłuszcz do smażenia
Sos
2 łyżki majonezu
200 ml jogurtu
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
sól pieprz
składniki sosu dokładnie mieszamy
Wykonanie:
ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach robotem lub ręcznie
dodajemy pokrojony boczek mąkę startą cebulę czosnek jajko posiekany koperek
masę bardzo dokładnie mieszamy
porcję ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem
smażymy z obu na złoty kolor
naleśniki zdejmujemy na ręcznik papierowy podajemy z sosem czosnkowym