Ciasto czekoladowe na białkach
Składniki:
1 szklanka białek
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1 szklanka białek
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
duża garść rodzynek
szczypta soli
Wykonanie:
białka z cukrem i solą ubijamy na sztywno
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem kakao
dolewamy olej mleko
szczypta soli
starta biała czekolada
Wykonanie:
białka z cukrem i solą ubijamy na sztywno
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem kakao
dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy
przekładamy do formy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia
przekładamy do formy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia
wierzch ciasta posypujemy rodzynkami
pieczemy w 170 st około 50 minut
pieczemy w 170 st około 50 minut
gorące ciasto posypujemy startą czekoladą