Ciasto bez pieczenia Jajko
Składniki:
20 dkg ciasteczek
8 dkg masła
1/3 szklanki syropu z brzoskwiń
ciasteczka rozdrabniamy dodajemy stopione masło syrop
masę dokładnie mieszamy
Krem
1 szklanka białek
1 szklanka białek
200 ml śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki cukru
6 łyżeczek żelatyny
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy sok z cytryny płynną żelatynę ubitą śmietanę
masę dokładnie mieszamy
formę 21 cm wykładamy masą ciasteczkową
dajemy na 30- minut do lodówki
a masę ciasteczkową dajemy krem układamy połówki brzoskwiń
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc