Składniki:
6 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem
25 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
20 dkg serka kremowego
2 łyżki śmietany
Polewa:
2 czekolady2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
składniki podgrzewamy
Wykonanie:
składniki podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem dolewamy mleko i olej
ciasto mieszamy dzielimy na 2 części do jednej części ciasta dajemy kakao 4 łyżki mleka mieszamy
ciasto przekładamy do dwóch foremek keksowych 10 x 25 cm
ciasto przekładamy do dwóch foremek keksowych 10 x 25 cm
wyłożonych papierem do pieczenia.
pieczemy w 170 st około 40 minut
Krem:
masło z cukrem ucieramy do białości
pieczemy w 170 st około 40 minut
Krem:
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce serka ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na 1 cm kawałki smarujemy kremem
układamy na przemian kawałek ciasta ciemnego kawałek ciasta jasnego
wierzch ciasta smarujemy kremem polewamy czekoladą.
układamy na przemian kawałek ciasta ciemnego kawałek ciasta jasnego
wierzch ciasta smarujemy kremem polewamy czekoladą.