Kuleczki ziemniaczane panierowane
Składniki:
1 kg ziemniaków
5 dkg startego sera żółtego
5 dkg szynki
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypiorek
sól pieprz
sól pieprz
Panierka
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przepuszczamy przez praskę studzimy
dodajemy pokrojoną szynkę ser żółtko mąkę posiekany szczypiorek
doprawiamy solą pieprzem
dodajemy pokrojoną szynkę ser żółtko mąkę posiekany szczypiorek
doprawiamy solą pieprzem
masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy
formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
zanurzamy w jajku obtaczamy w bułce tartej
smażymy w dużej ilości tłuszczu na rumiano
wyjmujemy na ręcznik papierowy
podajemy z sosem czosnkowym
smażymy w dużej ilości tłuszczu na rumiano
wyjmujemy na ręcznik papierowy
podajemy z sosem czosnkowym