Jajka w koszulce w sosie holenderskim
Składniki :
Jajka
jajka wybijamy na spodeczek
jajka wybijamy na spodeczek
dajemy do rondla z gotującą się osoloną wodą i łyżką octu
gotujemy 3 minuty aż białko się zetnie
gotujemy 3 minuty aż białko się zetnie
jajka wyjmujemy łyżką cedzakową
podajemy z sosem i roszponką
Sos
1/2 szklanki mleka3/4 szklanki śmietany 30 %
2 żółtka
1 łyżka mąki
8 dkg masła
1 łyżka soku z cytryny
sól
roszponka
Wykonanie:
mąkę mieszamy w mleku dolewamy do gotującej się śmietanki
dodajemy masło żółtka dokładnie mieszamy zagotowujemy
dolewamy sok z cytryny
Wykonanie:
mąkę mieszamy w mleku dolewamy do gotującej się śmietanki
dodajemy masło żółtka dokładnie mieszamy zagotowujemy
dolewamy sok z cytryny
doprawiamy solą pieprzem ubijamy