Ciasto z jabłkami i pianką budyniową
Składniki:
Wykonanie:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1.5 kg jabłek
1.5 kg jabłek
1 łyżka masła
1 kisiel
1/2 szklanki wody
obrane jabłka kroimy w kosteczkę podsmażmy na maśle
całość dusimy około 10 minut
dolewamy rozmieszany kisiel mieszamy
jabłka zagotowujemy
Pianka
4 duże białka
1/2 szklanki cukru
1 budyń
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dosypujemy budyń dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek jajko dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta przekładamy do formy 27 x 17 cm
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta przekładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jabłka a na nie wykładamy piankę oraz pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem