Mój kanał na YouTube

Translate

Kruche babeczki z kremem kardynalskim


Kruche babeczki z kremem kardynalskim

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
10 dkg masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody

Krem
250 ml śmietany 36 %
2 łyżki cukru pudru
garść rodzynek
2 łyżki mleka w proszku
3 ugotowane żółtka
opłukane rodzynki zalewamy rumem na noc

Wykonanie:
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy żółtka cukier zimną wodę 
wyrabiamy energicznie ciasto 
dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto cienko wałkujemy wycinamy kółka dajemy do foremek 
pieczemy 20 minut w 190 st

Krem
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy rodzynki mleko dolewamy rum
mieszamy z 1/2 startych żółtek
masę przekładamy do worka napełniamy babeczek 
wierzch posypujemy startymi żółtkami