Kruche babeczki z kremem kardynalskim
Składniki:1.5 szklanki mąki pszennej
10 dkg masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
Krem
250 ml śmietany 36 %
2 łyżki cukru pudru
garść rodzynek
2 łyżki mleka w proszku
3 ugotowane żółtka
3 ugotowane żółtka
opłukane rodzynki zalewamy rumem na noc
Wykonanie:
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy żółtka cukier zimną wodę
Wykonanie:
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy żółtka cukier zimną wodę
wyrabiamy energicznie ciasto
dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto cienko wałkujemy wycinamy kółka dajemy do foremek
ciasto cienko wałkujemy wycinamy kółka dajemy do foremek
pieczemy 20 minut w 190 st
Krem
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Krem
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy rodzynki mleko dolewamy rum
mieszamy z 1/2 startych żółtek
masę przekładamy do worka napełniamy babeczek
wierzch posypujemy startymi żółtkami