Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
3/4 szklanki jogurtu
3/4 szklanki jogurtu
Pianka
2 galaretki
400 m śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy tężejącą galaretkę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy ocet mleko olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy piankę przykrywamy ciastem
wierzch ciasta dekorujemy