Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto bananowa chmurka


Ciasto bananowa chmurka

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
10 dkg masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Banany
3-4 banany
banany kroimy w plasterki

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dolewamy płynna żelatynę masę mieszamy

Galaretka
2 galaretki cytrynowe
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Beza
4 białka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy mąkę 
masę mieszamy wykładamy do formy 17 x 27 cm
bezę pieczemy 20 -25 minut w 160 st

Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy szczyptę soli
jajko cukier śmietanę oraz proszek 
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
dajemy na blachę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 20 minut w 170 st
na kruche ciasto wykładamy 1/3 śmietany 
dajemy banany zalewamy tężejącą galaretką 
wykładamy pozostałą śmietanę na wierzch dajemy bezę
ciasto dajemy do lodówki na całą noc