Zupa krem z płatkami migdałowymi
Składniki:
1/2 kg pieczarek
1 cebula
2 małe ziemniaki
1/2 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera
1,5 litra bulionu mięsnego
2 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu mięsnego
2 ząbki czosnku
sól pieprz tymianek
1/2 szklanki śmietany
zielona pietruszka
1 łyżka masła
garść płatków migdałowych
Wykonanie:
obrane pieczarki kroimy podsmażamy z cebulka na maśle
warzywa kroimy w kostkę zalewamy bulionem
dodajemy pieczarki gotujemy 30 minut
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
dajemy zmiażdżony czosnek śmietanę
1/2 szklanki śmietany
zielona pietruszka
1 łyżka masła
garść płatków migdałowych
Wykonanie:
obrane pieczarki kroimy podsmażamy z cebulka na maśle
warzywa kroimy w kostkę zalewamy bulionem
dodajemy pieczarki gotujemy 30 minut
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
dajemy zmiażdżony czosnek śmietanę
zupę miksujemy wierzch posypujemy migdałami
[płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor]
[płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor]