Szare kluski z serem
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 ziemniaki do tarcia
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 ziemniaki do tarcia
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Farsz
15 dkg sera białego
1 cebula
2 łyżki tłuszczu
cebulę kroimy w kosteczkę
podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 25 minut
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 25 minut
odcedzamy przeciskamy przez praskę
ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach
przeciskamy przez ściereczkę płócienną lub dajemy na sitko
powstały płyn zlewamy skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej
ziemniaki łączymy z ziemniakami startymi
ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach
przeciskamy przez ściereczkę płócienną lub dajemy na sitko
powstały płyn zlewamy skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej
ziemniaki łączymy z ziemniakami startymi
dodajemy jajko mąkę masę dokładnie wyrabiamy
formujemy placek do środka dajemy farsz zlepiamy
gotujemy 10 minut w dużej ilości osolonej wody
gotujemy 10 minut w dużej ilości osolonej wody
kluski podajemy z podsmażoną cebulką