Kruche ciasto "Pleśniak z wiśniami "
Składniki:3 szklanki mąki pszennej
20 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
Wiśnie
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
Wiśnie
40 dkg drylowanych wiśni
2 łyżki mąki pszennej
wiśnie oprószamy mąką
Piana
7 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy mąkę masę mieszamy
Wykonanie:
do mąki dodajemy jajka stopione masło oba cukry proszek
Piana
7 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy mąkę masę mieszamy
Wykonanie:
do mąki dodajemy jajka stopione masło oba cukry proszek
ciasto zagniatamy dzielimy na 3 części dajemy do lodówki na 30 minut
1 części ciasta dodajemy kakao mieszamy
2 część ciasta jasnego kakaowego zamrażamy
3 część wałkujemy dajemy na blachę 17 x 27 cm
1 części ciasta dodajemy kakao mieszamy
2 część ciasta jasnego kakaowego zamrażamy
3 część wałkujemy dajemy na blachę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy wałeczki kakaowe dajemy wiśnie
wykładamy pianę a na nią ścieramy oba ciasta z zamrażalnika
pieczemy w 170 st około godziny
na ciasto wykładamy wałeczki kakaowe dajemy wiśnie
wykładamy pianę a na nią ścieramy oba ciasta z zamrażalnika
pieczemy w 170 st około godziny