Składniki:
1.2 kg mielonego sera białego
1 szklanka cukru
4 jajka
200 ml śmietany 30 %
1 szklanka cukru
4 jajka
200 ml śmietany 30 %
2 budynie
1 łyżka kakao
1/2 szklanki zmielonego maku
1 szklanka wiśni
Wykonanie :
ser łączymy z jajkami cukrem dolewamy śmietanę
dodajemy budynie bardzo dokładnie ucieramy
masę serową dzielimy na 3 części
dodajemy jednej części sera dajemy mak mieszamy
do drugiej część sera dajemy kakao mieszamy
masę kakaową wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
masę kakaową wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na masę kakaową wykładamy masę makową
a na nią dajemy masę serową układamy wiśnie odwracamy łyżką
sernik pieczemy godzinę w 170 st