Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Pijak

 

Ciasto Pijak 

Składniki:

1 szklanka białek
1 szklanka maku
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kokosu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
okrągłe biszkopty

Krem
20 dkg masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 startej czekolady

Poncz
1/2 szklanki alkoholu
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
składniki ponczu mieszamy

Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy mak kokos proszek ciasto delikatnie mieszamy 
wykładamy do formy 17 x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut

Masa
budyń mieszamy w 3/4 szklanki mleka pozostałe mleko gotujemy 
rozmieszany budyń dolewamy do mleka 
gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
ciasto makowe kroimy na pół smarujemy kremem
układamy nasączone biszkopty
a na nie dajemy ciasto posmarowane kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą