Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Rolada ziemniaczana z pieczarkami



 Rolada ziemniaczana z pieczarkami

Składniki:
70 dkg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól pieprz

Farsz:
1/2 kg pieczarek
10 dkg sera żółtego
1 cebula
sól pieprz
2 łyżki masła
koperek pietruszka

Wykonanie:
Farsz
obrane pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach 
cebulkę kroimy w kosteczkę podsmażamy z pieczarkami na maśle
doprawiamy solą pieprzem 
farsz mieszamy studzimy

Masa ziemniaczana
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę sól 1/2 jajka  masę dokładnie wyrabiamy 
wykładamy na deskę formujemy prostokąt 
posypujemy posiekaną pietruszką koperkiem
dajemy farsz starty ser zwijamy roladę
wierzch smarujemy pozostałym jajkiem
roladę pieczemy około 30 minut w 200 st