Paluchy ziemniaczano serowe
Składniki:
4 średnie ziemniaki
25 dkg sera białego
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól gałka muszkatułowa
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
sól gałka muszkatułowa
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
ser ziemniaki przeciskamy przez praskę
dajemy jajko mąkę zmiażdżony czosnek gałkę
masę dokładnie wyrabiamy
formujemy wałeczek kroimy na 8 cm kawałki lekko spłaszczamy
paluchy obtaczamy w bułce tartej
smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu