Składniki:
1.5 kg ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 jajko
Farsz
1/2 kg łopatki
sól pieprz
1 cebula
Tłuszcz do polania
10 dkg słoniny
1 cebula
cebulę słoninę drobno kroimy podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę jajko masę ziemniaczaną wyrabiamy
Farsz:
opłukane mięso kroimy na małe kawałki
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę jajko masę ziemniaczaną wyrabiamy
Farsz:
opłukane mięso kroimy na małe kawałki
gotujemy około godziny w osolonej wodzie
miękkie mięso wyjmujemy mielimy z podsmażoną cebulą
doprawiamy solą pieprzem
miękkie mięso wyjmujemy mielimy z podsmażoną cebulą
doprawiamy solą pieprzem
farsz dokładnie mieszamy
Z ciasta ziemniaczanego formujemy małe placki
do środka nakładamy porcję farszu wielkości orzecha włoskiego zlepiamy
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 5 minut od zagotowania
Z ciasta ziemniaczanego formujemy małe placki
do środka nakładamy porcję farszu wielkości orzecha włoskiego zlepiamy
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 5 minut od zagotowania
pyzy podajemy z tłuszczem