Pierniczki Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 soku z cytryny
składniki lukru dokładnie ucieramy
posypki
Wykonanie :
cukier dajemy do rondla podgrzewamy na bursztynowy kolor mieszamy
składniki lukru dokładnie ucieramy
posypki
Wykonanie :
cukier dajemy do rondla podgrzewamy na bursztynowy kolor mieszamy
dolewamy mleko dajemy kakao miód przyprawę do piernika
masę dokładnie mieszamy studzimy
do mąki dolewamy olej masę miodową jajko
ciasto dokładnie wyrabiamy wałkujemy na 1/2 cm
do mąki dolewamy olej masę miodową jajko
ciasto dokładnie wyrabiamy wałkujemy na 1/2 cm
foremką wycinamy pierniczki dajemy na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy 10 -12 minut w 170 st pierniczki dekorujemy