Składniki:
1.5 szklanki mąki
10 dkg masła
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mak
5 szklanek mielonego maku
10 dkg masła
1 szklanka cukru
4 jajka
3 duże jabłka
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 szklanek mielonego maku
10 dkg masła
1 szklanka cukru
4 jajka
3 duże jabłka
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek orzechów
Wykonanie:
Wykonanie:
masło ścieramy do mąki na tarce o dużych oczkach
dodajemy do cukier żółtko śmietanę proszek
zarabiamy ciasto zawijamy w folię dajemy do lodówki na 30 minut
Masa makowa
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
zostawiamy 30 minut pod przykryciem
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
do maku dajemy stopione masło starte jabłka kasze mannę jajka proszek
masę makową dokładnie mieszamy z bakaliami
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
do maku dajemy stopione masło starte jabłka kasze mannę jajka proszek
masę makową dokładnie mieszamy z bakaliami
Ciasto dzielimy na dwie części
większa część ciasta wykładamy na blaszkę 18 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową a na nią układamy pozostałe ciasto
makowiec pieczemy około 1 godziny w 170 st