Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
Farsz
1/2 kg gotowanego mięsa mielonego np z rosołu
sól pieprz majeranek
1 podsmażona cebula
Tłuszcz do polania
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
Farsz
1/2 kg gotowanego mięsa mielonego np z rosołu
sól pieprz majeranek
1 podsmażona cebula
Tłuszcz do polania
10 dkg słoniny
1 cebula
cebulę słoninę drobno kroimy podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotujemy 30 minut
odcedzamy obieramy ze skóry
Wykonanie:
wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotujemy 30 minut
odcedzamy obieramy ze skóry
przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę jajko masę dokładnie wyrabiamy
Farsz:
dodajemy mąkę jajko masę dokładnie wyrabiamy
Farsz:
ugotowane mięso mielimy z cebulą
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz dokładnie mieszamy
z ciasta ziemniaczanego formujemy małe placki
do środka nakładamy porcję farszu wielkości orzecha włoskiego zlepiamy
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 3 minut od zagotowania
z ciasta ziemniaczanego formujemy małe placki
do środka nakładamy porcję farszu wielkości orzecha włoskiego zlepiamy
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 3 minut od zagotowania
knedle polewamy tłuszczem