Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
30 dkg masła
2 budynie
1/2 szklanki cukru
600 ml mleka
1.2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
30 dkg masła
2 budynie
1/2 szklanki cukru
600 ml mleka
1 szklanka krojonych orzechów
2 łyżki kakao
1.5 szklanki mleka w proszku
2 suche wafle
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki 30 %
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem mieszamy
ciasto dajemy na blaszkę 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
1.5 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka
Krem
1.5 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka
gotujemy aż zgęstnieje mieszamy studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem dzielimy na 2 części
1 część kremu dodajemy mleko w proszku dokładnie ucieramy
2części kremu dodajemy kakao orzechy krem mieszamy
ciasto smarujemy kremem orzechowym przykrywamy waflem
wykładamy krem mleczny przykrywamy waflem
wierzch smarujemy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny