Kuleczki ziołowe
Składniki:
80 dkg ziemniaków
5 dkg startego sera żółtego
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól pieprz rozmaryn
80 dkg ziemniaków
5 dkg startego sera żółtego
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól pieprz rozmaryn
2 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przepuszczamy przez praskę studzimy
dodajemy ser jajka mąkę zmiażdżony czosnek
doprawiamy solą pieprzem rozmarynem
masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy
przekładamy do worka cukierniczego
doprawiamy solą pieprzem rozmarynem
masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy
przekładamy do worka cukierniczego
kuleczki wyciskamy do rozgrzanego tłuszczu
smażymy na rumiano wyjmujemy na ręcznik papierowy
kuleczki podajemy jako dodatek do mięs