Paszteciki z pieczarkami i serem
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
10 dkg masła
1 żółtko
2 dkg drożdży
sól pieprz
1 łyżka kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
jajko do smarowania
szczypta soli
Farsz:
Farsz:
40 dkg pieczarek
10 dkg sera żółtego
1 cebula
sól pieprz tymianek
1 cebula
sól pieprz tymianek
zielona pietruszka
Wykonanie:
drożdże letnie mleko szczyptę cukru mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko szczyptę cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy śmietanę rozczyn żółtko sól wyrabiamy
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy śmietanę rozczyn żółtko sól wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 30 - 40 minut
Farsz:
pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach
Farsz:
pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy
odparowujemy nadmiar płynu
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
dodajemy posiekana pietruszkę starty ser
farsz mieszamy
z ciasta wałkujemy prostokąty nakładamy farsz składamy
paszteciki kroimy z ukosa 2 cm kawałki
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
z ciasta wałkujemy prostokąty nakładamy farsz składamy
paszteciki kroimy z ukosa 2 cm kawałki
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
paszteciki pieczemy około 20 minut w 170 st
podajemy z barszczem czerwonym Przepis tutaj
podajemy z barszczem czerwonym Przepis tutaj