Mój kanał na YouTube

Translate

Paszteciki z pieczarkami i serem

 


Paszteciki z pieczarkami i serem


Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
10 dkg masła
1 żółtko
2 dkg drożdży
sól pieprz
1 łyżka kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
jajko do smarowania
szczypta soli

Farsz:
40 dkg pieczarek
10 dkg sera żółtego
1 cebula
sól pieprz tymianek
zielona pietruszka

Wykonanie:
drożdże letnie mleko szczyptę cukru mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy śmietanę rozczyn żółtko sól wyrabiamy 
ciasto dajemy do lodówki na 30 - 40 minut

Farsz:
pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach 
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy 
odparowujemy nadmiar płynu
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
dodajemy posiekana pietruszkę starty ser 
farsz mieszamy
z ciasta wałkujemy prostokąty nakładamy farsz składamy
paszteciki kroimy z ukosa 2 cm kawałki
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem 
 paszteciki pieczemy około 20 minut w 170 st
podajemy z barszczem czerwonym Przepis tutaj