Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec sypany

Makowiec sypanyMakowiec sypany

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru

Mak
3 szklanki mielonego maku
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka orzechów

Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem dodajemy jajko starte masło cukier
energicznymi ruchami zarabiamy

Mak
mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy masło jajko cukier orzechy masę makową mieszamy
formę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy 1/2 porcji ciasta a na nią masę makowa
wierzch posypujemy pozostałym ciastem
makowiec pieczemy około 45 minut w 170 st