Kluski ziemniaczane kładzione
Składniki:
1.5 ziemniaków
4 jajka
3 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
sól
Tłuszcz
10 dkg słoniny
1 cebula
słoninę i cebulę drobno kroimy podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
Składniki:
1.5 ziemniaków
4 jajka
3 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
sól
Tłuszcz
10 dkg słoniny
1 cebula
słoninę i cebulę drobno kroimy podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
dodajemy masło obie mąki jajka
masę bardzo starannie wyrabiamy
kluski formujemy 2 łyżkami wkładamy do wrzącej osolonej wody
gotujemy 2 minuty po wypłynięciu odcedzamy
kluski podajemy jako dodatek do drugich dań
lub jako danie samodzielne z tłuszczem
masę bardzo starannie wyrabiamy
kluski formujemy 2 łyżkami wkładamy do wrzącej osolonej wody
gotujemy 2 minuty po wypłynięciu odcedzamy
kluski podajemy jako dodatek do drugich dań
lub jako danie samodzielne z tłuszczem