Deser mleczny
Składniki:
1/2 litra mleka
5 łyżeczek żelatyny
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka niebieska
1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
galaretki rozpuszczamy każdą w innym garnuszku
w 1.5 szklankach wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
galaretki studzimy kroimy w kostkę
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
dolewamy do pozostałego zimnego mleka
dolewamy do pozostałego zimnego mleka
dodajemy cukier płynną żelatynę pokrojone galaretki
masę mieszamy wykładamy do formy 24 cm wysmarowanej olejem
deser dajemy do lodówki na parę godzin
po tym czasie formę odwracamy wyjmujemy deser
masę mieszamy wykładamy do formy 24 cm wysmarowanej olejem
deser dajemy do lodówki na parę godzin
po tym czasie formę odwracamy wyjmujemy deser