Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
600 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 czekolada deserowa
Śliwki
2 szklanki śliwek suszonych
1/2 szklanki alkoholu
1 czekolada mleczna
starta czekolada
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną czekoladę żelatynę
masę mieszamy
Śliwki
śliwki zalewamy alkoholem na noc
biszkopt kroimy na pół nasączamy smarujemy masą
układamy śliwki polewamy rozpuszczona czekoladą
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
Śliwki
śliwki zalewamy alkoholem na noc
biszkopt kroimy na pół nasączamy smarujemy masą
układamy śliwki polewamy rozpuszczona czekoladą
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą