Ciasto balowe
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
2 budynie
1/2 litra mleka
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka masy kajmakowej
herbatniki
budynie gotujemy na mleku dodajemy cukier masło
masę dokładnie mieszamy
Śmietana
600 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
starta czekolada
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 30 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
2 budynie
1/2 litra mleka
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka masy kajmakowej
herbatniki
budynie gotujemy na mleku dodajemy cukier masło
masę dokładnie mieszamy
Śmietana
600 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
starta czekolada
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 30 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy żelatynę mieszamy
na biszkopt wykładamy ciepłą masę budyniową
układamy herbatniki posmarowane masą kajmakową
a na nie dajemy bitą śmietanę
wierzch ciasta smarujemy posypujemy startą czekoladą
na biszkopt wykładamy ciepłą masę budyniową
układamy herbatniki posmarowane masą kajmakową
a na nie dajemy bitą śmietanę
wierzch ciasta smarujemy posypujemy startą czekoladą