Pierogi z kapustą i pieczarkami
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
Farsz
30 dkg pieczarek
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
sól pieprz majeranek
2 łyżki masła
Tłuszcz
10 dkg słoniny
1 cebula
słoninę cebule kroimy podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
Farsz
pieczarki kroimy podsmażamy odparowujemy nadmiar płynu
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy dodajemy kapustę
podlewamy małą ilością wody dusimy 30 minut pod przykryciem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz mielimy
Ciasto
do mąki dajemy letnią wodę masło sól wyrabiamy
ciasto zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz pierogi zlepiamy brzegi
pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty
po wypłynięciu pierogi podajemy z tłuszczem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
Farsz
30 dkg pieczarek
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
sól pieprz majeranek
2 łyżki masła
Tłuszcz
10 dkg słoniny
1 cebula
słoninę cebule kroimy podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
Farsz
pieczarki kroimy podsmażamy odparowujemy nadmiar płynu
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy dodajemy kapustę
podlewamy małą ilością wody dusimy 30 minut pod przykryciem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz mielimy
Ciasto
do mąki dajemy letnią wodę masło sól wyrabiamy
ciasto zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz pierogi zlepiamy brzegi
pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty
po wypłynięciu pierogi podajemy z tłuszczem