Mój kanał na YouTube

Translate

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła

Farsz
30 dkg pieczarek
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
sól pieprz majeranek
2 łyżki masła

Tłuszcz
10 dkg słoniny
1 cebula
słoninę cebule kroimy podsmażamy na złoty kolor

Wykonanie:

Farsz
pieczarki kroimy podsmażamy odparowujemy nadmiar  płynu
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy dodajemy kapustę
podlewamy małą ilością wody dusimy 30 minut pod przykryciem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz mielimy

Ciasto
do mąki dajemy letnią wodę masło sól wyrabiamy
ciasto zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz pierogi zlepiamy brzegi
pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty
po wypłynięciu pierogi podajemy z tłuszczem