Mój kanał na YouTube

Translate

Miętusek

Miętusek
Miętusek

Składniki:
40 dkg serka kremowego
1 szklanka cukru
10 dkg cukierków miętowych
400 ml śmietanki 30 %
7 łyżeczek żelatyny
okrągłe biszkopty

Galaretka
2 galaretki agrestowe

Wykonanie:
biszkopty układamy do formy 22 cm

Cukierki
cukierki zalewamy 1/2 szklanki wody
podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Galaretka
galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
kilka łyżek galaretki wlewamy do foremek do dekoracji

Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek żelatynę cukierki mieszamy
na biszkopty wykładamy masę dajemy do lodówki aby masa stężała
wierzch zalewamy tężejącą galaretką
ciasto ponownie dajemy na 4 godziny do lodówki
wierzch dekorujemy galaretką z foremek