Makowiec po japońsku z kremem
Składniki:
2 szklanki mielonego maku
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 jabłka
5 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 budyń
1/2 kostki masła
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
szklankę mleka gotujemy w pozostały mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty dodajemy cukier masło
masę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
Składniki:
2 szklanki mielonego maku
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 jabłka
5 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 budyń
1/2 kostki masła
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
szklankę mleka gotujemy w pozostały mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty dodajemy cukier masło
masę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy utarte jajka z cukrem starte jabłka kasze mannę proszek stopione masło
masę dokładnie mieszamy
dodajemy utarte jajka z cukrem starte jabłka kasze mannę proszek stopione masło
masę dokładnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 20 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około godziny w 170 st
zimny makowiec kroimy na pół wykładamy ciepły krem studzimy
zimny makowiec kroimy na pół wykładamy ciepły krem studzimy
dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch makowca posypujemy startą czekoladą