Mój kanał na YouTube

Translate

Jabłecznik

JabłecznikJabłecznik

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
cynamon
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon mieszamy

Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy cukier żółtka śmietanę
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy
1 ciasto wykładamy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
2 ciasto kroimy na 1 cm paseczki
na ciasto dajemy jabłka a na nie skośne paski z pozostałego ciasta
jabłecznik pieczemy około godziny w 170 st
wierzch posypujemy cukrem pudrem