Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto piernikowy smaczek

Ciasto piernikowa rozkosz
Ciasto piernikowy smaczek

Składniki:
3 jajka
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
1.5 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli


Masa
3 galaretki cytrynowe
1/2 litra śmietany 30 %
25 dkg serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
6 połówek brzoskwiń
krojone migdały

Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku przesianą mąkę z sodą kakao miód
dolewamy mleko ciasto mieszamy 
wykładamy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut  w 170 st

Masa
galaretki zalewamy 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę serek masę bardzo dokładnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy masą 
układamy cząstki brzoskwiń przykrywamy
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy migdałami