Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Makowa panienka


Ciasto Makowa panienkaCiasto Makowa panienka

Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mielonego maku
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 litr mleka
1 kostka masła
3 budynie
1 galaretka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mleka  gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego mleka dodajemy masło cukier
masę dokładnie mieszamy gotujemy 3 minuty studzimy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak mąkę przesianą z proszkiem dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 24 x 24
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 35 minut w 170 st
biszkopt kroimy na pół wykładamy ciepłą masę przykrywamy
wierzch smarujemy masą posypujemy makiem