Składniki:
6 jajek
2 szklanki mielonego maku
1 czekolada
1/2 kostki masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
25 dkg serka masacarpone
3/4 szklanki cukru pudru
1 czekolada biała
1/2 startej czekolady deserowej
Wykonanie:
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy po łyżce serka
dolewamy rozpuszczoną czekoladę
masę ucieramy na puszysty krem
Ciasto
mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
Ciasto
mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem mak dżem stopione masło z czekoladą
masę mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
masę mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 45 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół smarujemy masą przykrywamy drugą połową ciasta
wierzch smarujemy masą robimy rozetki posypujemy startą czekoladą