Mój kanał na YouTube

Translate

Rogaliki topione z serem

Rogaliki topione z seremRogaliki topione z serem

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka
5 dkg drożdży
3/4 szklanki cukru
cukier puder
1 jajko do smarowania
szczypta soli

Ser
40 dkg sera mielonego
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany 30 %
składniki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
drożdże letnie mleko 1 łyżkę cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki ścieramy masło na tarce o dużych oczkach
dodajemy rozczyn jajka pozostały cukier
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do miski z zimną wodą na 1/2 godziny
ciasto wyjmujemy oprószamy mąką przerabiamy dzielimy na części
wałkujemy w kształcie koła na brzegu dajemy ser
zwijamy rogaliki wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut wierzch posypujemy cukrem pudrem