Naleśniki ziemniaczane
Składniki:
4 duże ziemniaki
1 szklanka kwaśnego mleka
1 jajko
sól pieprz kurkuma
1 cebula
3 łyżki mąki ziemniaczanej
koperek
tłuszcz do smażenia
Sos
3 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
sól pieprz
składniki sosu dokładnie mieszamy
Wykonanie:
ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach robotem lub ręcznie
dodajemy sól pieprz kurkumę mąkę startą cebulę jajko posiekany koperek
ciasto dokładnie mieszamy
porcję ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem
smażymy z obu na złoty kolor zdejmujemy na ręcznik papierowy
naleśniki podajemy z sosem czosnkowym lub duszoną kapustą
Składniki:
1 szklanka kwaśnego mleka
1 jajko
sól pieprz kurkuma
1 cebula
3 łyżki mąki ziemniaczanej
koperek
tłuszcz do smażenia
Sos
3 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
sól pieprz
składniki sosu dokładnie mieszamy
Wykonanie:
ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach robotem lub ręcznie
dodajemy sól pieprz kurkumę mąkę startą cebulę jajko posiekany koperek
ciasto dokładnie mieszamy
porcję ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem
smażymy z obu na złoty kolor zdejmujemy na ręcznik papierowy
naleśniki podajemy z sosem czosnkowym lub duszoną kapustą