Ciasto Parapetówka
Składniki:
4 jajka
3 budynie [ 60 g ]
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 serki homogenizowane 150 g
kilka łyżek mielonych pestek dyni
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy budynie przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 20 x 20
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
Pianka
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek tężejącą galaretkę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę dajemy biszkopt
wierzch smarujemy masą posypujemy mielonymi pestkami dyni
Składniki:
4 jajka
3 budynie [ 60 g ]
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 serki homogenizowane 150 g
kilka łyżek mielonych pestek dyni
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy budynie przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 20 x 20
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
Pianka
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek tężejącą galaretkę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę dajemy biszkopt
wierzch smarujemy masą posypujemy mielonymi pestkami dyni