Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto rumowe


Ciasto rumowe

Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody

Masa
400 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 czekolada deserowa
1/2 startej czekolady

Poncz
1/3 szklanki śmietanki
1 łyżka cukru pudru
1 kieliszek rumu
składniki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
w misce mieszamy mąkę kakao sodą 
dolewamy mleko olej oraz utarte jaja z cukrem
ciasto dokładnie mieszamy 
dajemy do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem
pieczemy w 170 st około 35 minut

Masa
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki podgrzewamy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatyną czekoladę 
masę dokładnie mieszamy

Składamy ciasto
ciasto skrapiamy ponczem smarujemy dżemem wykładamy masę
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą