Ciasto budyniowa pokusa
Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
3 budynie
1 litr mleka
1 czekolada biała
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
herbatniki
starta czekolada deserowa
Poncz
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
w misce mieszamy mąkę kakao proszek
dolewamy mleko olej oraz utarte jaja z cukrem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 25 x 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
Masa
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka budyń gotujemy 3 minuty
dodajemy masło startą czekoladę masę dokładnie mieszamy
Składamy ciasto
ciasto nasączamy ponczem wykładamy część masy
Składamy ciasto
ciasto nasączamy ponczem wykładamy część masy
układamy herbatniki masę herbatniki masę
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą