Mój kanał na YouTube

Translate

Bagietka czosnkowa


Bagietka czosnkowa
Bagietka czosnkowa


Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/3 szklanki letniej wody
3/4 szklanki maślanki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3 dkg drożdży

Masa czosnkowa
1/3 kostki masła
3 ząbki czosnku
garść zielonej pietruszki
sól pieprz zioła
pietruszkę drobno siekamy czosnek miażdżymy
dodajemy sól pieprz zioła masło masę bardzo dokładnie mieszamy

Wykonanie:
mieszamy cukier drożdże letnią wodę rozczyn zostawiamy na 15 minut
łączymy mąkę sól rozczyn maślankę olej
ciasto wyrabiamy na gładką kule zostawiamy aż podwoi objętość
po tym czasie z ciasta formujemy 4 podłużne bagietki
zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
wykładamy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia
bagietki nacinamy pod skosem wkładamy masę czosnkową
pieczemy w 190 st około 30 minut