Racuszki pieguski
Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
2.5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki kwaśnego mleka
4 łyżki mielonego maku
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
mleko mieszamy z mąką makiem dodajemy jajka proszek cukier
ciasto dokładnie wyrabiamy
racuchy kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
smażymy na złoty kolor z obu stron
Sos
1 szklanka jogurtu
1 szklanka wiśni
3 łyżki cukru
cynamon
składniki sosu miksujemy
racuszki podajemy z sosem
2 szklanki kwaśnego mleka
4 łyżki mielonego maku
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
mleko mieszamy z mąką makiem dodajemy jajka proszek cukier
ciasto dokładnie wyrabiamy
racuchy kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
smażymy na złoty kolor z obu stron
Sos
1 szklanka jogurtu
1 szklanka wiśni
3 łyżki cukru
cynamon
składniki sosu miksujemy
racuszki podajemy z sosem