Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Gołąbki pieczone w boczku

Gołąbki pieczone w boczkuGołąbki pieczone w boczku

Składniki:
80 dkg mięsa mielonego
1 mała bułeczka
1 jajko
15 dkg boczku wędzonego
1 główka świeżej kapusty
sól pieprz majeranek
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1.5 szklanki bulionu

Wykonanie:
z kapusty opłukanej usuwamy głąb gotujemy 5 minut w osolonej wodzie
oddzielamy kolejno liście

Opłukane mięso kroimy na kawałki mielimy z podsmażoną cebulą
dodajemy odciśniętą bułkę jajko
doprawiamy solą pieprzem majerankiem zmiażdżonym czosnkiem
farsz dokładnie mieszamy
liście kapusty rozkładamy dajemy farsz zwijamy
gołąbki owijamy w boczek układamy w naczyniu żaroodpornym
podlewamy bulionem rozmieszanym z koncentratem
pieczemy godzinę w 190 st pod przykryciem