Ciasto Trociniak
Składniki:
6 jajek
8 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
3 galaretki agrestowe
6 jabłek
galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy dodajemy starte jabłka
Kokos
10 dkg kokosu
2 łyżki mała
2 łyżki cukru
masło z cukrem podgrzewamy dodajemy kokos
smażymy na złoty kolor często mieszamy
Krem
20 dkg masła
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut na złoty kolor
biszkopt kroimy na pół smarujemy obie części kremem
wykładamy tężejącą galaretkę jabłkową dajemy do lodówki na godzinę
po tym czasie przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy kremem posypujemy kokosem
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny