Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Trociniak


Ciasto Trociniak
Ciasto Trociniak

Składniki:
6 jajek
8 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
3 galaretki agrestowe
6 jabłek
galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy dodajemy starte jabłka

Kokos
10 dkg kokosu
2 łyżki mała
2 łyżki cukru
masło z cukrem podgrzewamy dodajemy kokos
smażymy na złoty kolor często mieszamy

Krem
20 dkg masła
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut na złoty kolor

biszkopt kroimy na pół smarujemy obie części kremem
wykładamy tężejącą galaretkę jabłkową dajemy do lodówki na godzinę
po tym czasie przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy kremem posypujemy kokosem
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny