Ciasto Borówkowa chwila
Składniki:
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
Borówki
Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
Borówki
3 szklanki borówek
borówki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Galaretki
2 galaretki
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
borówki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Galaretki
2 galaretki
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 20 x 20
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
pieczemy około 25 minut w 170 st
Krem
szklankę mleka gotujemy w pozostały mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą dajemy borówki
przykrywamy biszkoptem smarujemy masą
wierzch zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny