Torcik limonka
Składniki:
okrągłe biszkopty
Krem cytrynowy
2 budynie
1 kostka masła
1.5 szklanki wody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki soku z limonki
dekoracja
liście mięty limonka
400 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
tortownicę 20 cm wykładamy biszkoptami
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
Krem
szklankę wody gotujemy dodajemy cukier masło
dolewamy sok rozmieszane budynie w 1/2 szklance wody
masę mieszamy gotujemy 3 minuty
ciepły krem wykładamy na biszkopty studzimy na krem dajemy śmietanę
torcik dajemy do lodówki na kilka godzin
na wierzch układamy plasterki limonki