Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Torcik limonka

Torcik limonka
Torcik limonka


Składniki:
okrągłe biszkopty

Krem cytrynowy
2 budynie
1 kostka masła
1.5 szklanki wody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki soku z limonki

dekoracja
liście mięty limonka

 Śmietana
400 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
tortownicę 20 cm wykładamy biszkoptami

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy

Krem
szklankę wody gotujemy dodajemy cukier masło
dolewamy sok rozmieszane budynie w 1/2 szklance wody
masę mieszamy gotujemy 3 minuty
ciepły krem wykładamy na biszkopty studzimy na krem dajemy śmietanę
torcik dajemy do lodówki na kilka godzin
na wierzch układamy plasterki limonki