Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto porzeczkowiec

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczkiCiasto porzeczkowiec

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukier
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 śmietan fixy
6 łyżek cukru pudru
krojone migdały

Porzeczka
80 dkg czarnej porzeczki
1/2 szklanki cukru
1 galaretka
opłukaną i obraną porzeczkę przekładamy do garnka 
zagotowujemy dodajemy cukier suchą galaretkę 
mieszamy masę studzimy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem mieszamy
ciasto przekładamy do formy 25 x 30 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 20 minut na złoty kolor

Krem
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy śmietan fixy mieszamy
na ciasto wykładamy porzeczkę a na niego wykładamy śmietanę
wierzch ciasta posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin